Over Carolus Clusius
Wij zetten voeding in de markt.
Het ontstaan van "Carolus Clusius"
Om ons “food marketing agentschap” een naam te geven lieten we ons inspireren door Carolus Clusius, de man die met zijn onderzoek zorgde voor de verspreiding van de aardappel over heel Europa. We durven hopen dat wij onze klanten met de voedingskennis binnen Carolus Clusius kunnen helpen in de ‘verspreiding’ of groei van hun diensten of producten.
Carolus Clusius (1526 – 1609) was een geleerde, arts en botanicus. Rond 1550 werd de aardappel geïmporteerd door de Spanjaarden in Europa. Clusius kreeg twee knollen en wat zaden van de aardappelplant op 26 januari 1588 van Philippe de Sivry, heer van Walhain en gouverneur van Mons in Henegouwen. Clusius onderzocht en beschreef als eerste de aardappelplant. Hij publiceerde zijn bevindingen en de eerste tekeningen van de aardappel in zijn boek “Rariorum Plantarum Historia” in 1601. Hij sprak in het boek over ‘Arachidna’. Het boek werd uitgegeven door de beroemde Jan Moretus.
In 1588 plantte Carolus Clusius de aardappelzaden in de tuin van Pitzemburg in Mechelen. Hij ontdekte dat zaad afkomstig uit een paarsbloeiende aardappel ook witbloeiende planten kan voortbrengen.
Clusius richtte later ook een botanische tuin in in Leiden (1594). Hij schreef erover: een “hof dienende tot leeringe van allen de ghenen die in der medicijnen studeren”. Clusius werd ook wel eens “Charles de l’Ecluse” genoemd. Hij werkte ook als hofbotanicus bij keizer Maximiliaan II in Wenen.
De ‘herfstvakantie’ is een vakantie dankzij de aardappel. De overheid besloot een ‘herfstvakantie’ in te richten om families en hun kinderen in staat te stellen aardappels te rooien.